MSI

Friss topikok

  • tanarbazis: Sziasztok! A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu Keress tanárt vagy jelentkezz T... (2015.10.09. 15:58) Magyar sikerek a Roland Garros-on
  • tanarbazis: Sziasztok! A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu Keress tanárt vagy jelentkezz T... (2015.10.09. 15:56) A magyar motorsport és a halál

Címkék

antonio (1) arn (1) asbóth (1) babos (1) czink (2) darts (2) draft (1) garros (2) grand (1) hanga (1) hansolo (1) ihász (1) interjú (1) kajak (1) kawhi (1) keothavong (1) körmöczy (1) kosárlabda (1) leonard (1) manresa (1) nba (1) penge (1) prins (1) roland (2) rucska (1) san (1) slam (1) spurs (1) szávay (1) székely (2) tenisz (2) végvári (1) Címkefelhő

A magyar motorsport és a halál

2012.06.06. 10:24 | MSIB | 1 komment

Május 21-én a Totalbike.hu oldalon megjelent Zirig Árpád egy írása „A magyar motorsport halott” címmel, amely számomra fontos kérdéseket vetett fel. Gondolataimat olvassátok alant.

Az eredeti cikk Zirig Árpádtól:
http://totalbike.hu/magazin/kozelet/olvaso/2012/05/21/a_magyar_motorsport_halott/

Azzal kezdeném, hogy a motorozás nem egyenlő a motorsporttal. Mint ahogyan az Activity sem a Nemzeti Színházzal. A Totalbike egy hobbioldal, olyanok olvassák, akiknek van, vagy szeretnék ha lenne motorjuk.- Én is közéjük tartozom. :) És hogy e mellé befér-e egy rövid hír arról, hogy vannak akik ezt pénzért, színes ruhákban, szanaszét tuningolt gépeken, körbe-körbe, időre és egymás ellen teszik az a szerkesztő elhivatottságán, érdeklődési körén múlik. Elfogadom Árpád álláspontját, és hülye az, aki megsértődik.
De a mondat, miszerint a magyar motorsport halott, szerintem erős. Több szempontból is az. Ha abból indulnánk ki, hogy melyek azok a sportágak, amelyeket drága űzni, amelyek kevesebb támogatást kapnak, mint 5-10 évvel ezelőtt, amelyeket alig látogatnak szurkolók tulajdonképpen minden nap születhetne egy-egy cikk az éppen kihalt magyar sportágakról.
A motorsport, vagy a jégkorong, vagy kézilabda, vagy sárkányrepülőzés addig fog élni, amíg az utolsó ember űzi az adott sportot, feláldozza a szabadidejét, hogy versenyt szervezzen, megpróbál másokat is bevonni és információt szolgáltat róla az újságíróknak.
Rengeteg ilyen ember él az országban, ki-ki az általa szeretett sportágba fekteti akármennyi pénzét, tölti el vele szabadidejének zömét, próbálja átadni a tudást a fiatalabb generációnak. Gondolhatunk bármit ezekről a megszállottakról. Hívhatjuk őket őrültek, naívnak, sőt teszem azt még tiszteletet is kiválthat törekvésük, de egyetlen dolgot biztosan nem állíthatunk, hogy halottak.

A pénz beszél kijelentés pedig egy újságíró szájából hangzik a legrosszabbul. Ha valakinek az a hivatása, hogy másokkal információt osszon meg- legyen az bármilyen téma- az ne publikáljon olyat, hogy valamiről azért nem ír, mert nincs benne pénz. Nem vagyok naiv és igazából egyáltalán nem bánt, ha valamiről azért olvashatok, mert az a számomra fontos információ mellett kisebb csoportok érdekeit, a szponzori érdekeket is szolgálja - főként ha mindezek mögött emberi teljesítmények húzódnak meg, mint a például sport, - de ennek ellentéte, amikor valami azért nem juthat el hozzám, mert „nem fogy belőle elég”, az kurvára tud bosszantani.

Lehet, hogy a világ menthetetlen, hogy az értékek már elférnek egy farzsebben, mint az iPhone de én ezt nem Jézus szájából akarom hallani. Ha majd ezer év múlva, amikor az atomháború után az első expedíció érkezik vissza a földre, feltárni Óbudán a Flórián tér környékét, egy közeli irodaházban találjanak emberi csontokat, körös-körül számítógépeket, monitorokat és minden különösebb fejtörés nélkül mondhassák azt. - Áh, ezek biztosan újságírók voltak, akik még az utolsó utáni pillanatban is híreket szolgáltattak az emberiség számára.

Most hétvégén Oldalkocsis Motor VB futam lesz a Hungaroringen. Betétfutamként pedig Gyorsaságimotoros bajnoki futam és K2- Road and Ride kupa. A belépés ingyenes. Aki ma ebben a sportban él és mozog, ott lesz. Mint érdeklődő kimegyek és megkérdezem az illetékeseket, hogy mit gondolnak a mai magyar motorsportról...

Sántha Gábor

· 1 trackback

25.000 kilométer kajakkal Európa körül

2012.06.05. 08:51 | MSIB | Szólj hozzá!

Címkék: kajak végvári

Végvári Tamás kitalálta, hogy körbekajakozza Európát. Vagyis hajójával megtesz nagyjából 25.000 kilométert Európa folyóin, tengerein. Egy újabb rekordkísérlet, kajakozz, vagy meghalsz feeling. El tudom képzelni, amikor a Fekete tenger partjainál egy vihar kellős közepén, magányosan egy kajakban a belső hang megszólal. Már csak 1.948.965 húzás és meglesz. Mert ha nem...

De mekkorát tévedek. Tamás senkinek nem akar bizonyítani. Nevét nem akarja a Guiness rekordok könyvében olvasni. Kajakozni akar, hódolni a sportnak, amely kiskora óta meghatározza életét. Megismerni a tájat, az embereket. Barátságokat kötni. Fotókat készíteni, élményekről mesélni.

 

Négyszer fél évet szentelt elhatározásának, de ha ez hosszabb lesz, az sem zavarja. És ha egyszer most ötéves kislánya a telefonba majd azt mondja- Apa gyere haza kérlek!, egy percig sem fog gondolkodni. Áprilisban indult, júniusban akart szünetet tartani. Most mégis itthon van. Mert vihar volt és nem látta értelmét a további küszködésnek. Hazajött, feleségével és gyerekeivel vasárnapi ebédeket fogyaszt, újságot olvas, kertészkedik. Aztán majd visszamegy, beleül Constancában hagyott csónakjába és folytatja. Addig amíg élvezi, amíg boldogan és kiegyensúlyozottan képes csinálni. És ha valakinek most az jut az eszébe, de hát hol hitt a sportteljesítmény, annak javaslom, hogy menjen le egy uszodába, álljon a medence mellé és gondolatban hajózzon át egyik partról a másikra. Majd ezt tegye meg ötszázezerszer egymás után. Jelentkezzen majd, aki hetvenkilencnél tovább bírta.

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogyha nincs vér, ha a sportoló nem kerül közvetlen életveszélybe, ha nem kockáztatja testi épségét, egészségét, egzisztenciáját, kapcsolatát, akkor a teljesímény mögött nincsen munka. Vannak sportágak, amelyekben az extrém körülmények okozzák a kihívást. És a teljesítmény nem lesz nagyobb csak azért, mert valaki az életét is hajlandó feláldozni. A Forma1 sem lett népszerűtlenebb azért, mert rájöttek, hogy le kell szabályozni az autókat a pilóták testi épségének érdekében.

Magyarországon az extrém sportok még mindig azt az érzést keltik a többségben, hogy azok a minden mindegy alapon történő bevállalásról szólnak. Az a legnagyobb extrém sportoló az, aki a legnagyobbat kockáztatja, akár az életét is. Mekkora hülyeség!

 

Az interjúra érkezve megfogalmazódott bennem egy jó pár kérdés. Ha tényleg csak saját szórakoztatására, minden különösebb bizonyítási vágy nélkül szándékozik ezt a hosszú utat megtenni, ha eszében sincs rekordokat dönteni, mégis miért van szüksége Végvári Tamásnak a nyilvánosságra? Aztán a beszélgetés alatt rájöttem, fölöslegesen tenném fel ezt a kérdést. Hiszen nekünk, a nyilvánosságnak van szükségünk ilyen sportemberekre.

 

Ha többet szeretnél megtudni az utazásról, látogass el Végvári Tamás blogjára!

http://kajakkaleuropakorul.hu/

Mesterek mesterek ellen

2012.06.04. 13:06 | MSIB | Szólj hozzá!

   A fenállásának 40. évét ünneplő magyar karate fekete öves mesterek társaságában töltötte az évfordulót. Az UTE judo csarnokában szombaton 70 karate mester mérte össze tudását, vagy még inkább tisztelgett egymás tudása előtt. A különböző korcsoportokban kiírt versenyen bemutatkozott mind a négy szakág a Goju, a Shito a Shoto és a Wado is. A résztvevők választhattak, hogy formagyakorlat bemutatásában, vagy küzdelemben kívánnak indulni. Többen mindkét kategóriában neveztek, így végül szinte minden résztvevő felálhatott legalább egyszer a dobogóra.

   Gali Csaba és Dénes Rajmund Roland, az esemény szervezői elmondták- Az idén második alkalommal meghirdetett Karate Mestertornát nem szabad összetéveszteni egy véresen komoly tétversennyel. Az itt indulók többsége már bizonyított, többen szakáguk Európa bajnokai, és ide a karate és az egymás iránti tiszteletből jönnek.
Való igaz a versenyen, a heves küzdelmek ellenére egyetlen komoly sérülés sem történt.

A különböző kategóriák eredményeit a következő linken találjátok: https://sites.google.com/site/martialartsprograms/junius/human-centrum-karate-masters-cup-2012-junius-2/eredmenyek/2012

Nagy csatában búcsúzott Czink Melinda a Roland Garroson

2012.05.31. 13:40 | MSIB | Szólj hozzá!

   A francia nyílt teniszbajnokság negyedik napjának magyar szurkolókat érintő fő kérdése az volt, hogy az első körben remeklő Czink Melinda tovább menetel-e a haramdik fordulóba. A női egyesek második körében a 22. kiemelt Anastasia Pavlyuchenkova volt az ellenfél, aki korábban Arn Grétát búcsúztatta két szoros szettben.

   Pályafutásuk során eddig egyszer találkoztak 2009-ben Marokkóban, ahol nagyon küzdelmes három szettben végül a magyar lány jutott tovább. Ez persze nem sokat jelentett a mai mérközés szempontjából, hiszen az orosz, Melindához képest azóta 91 hellyel előrébb került a WTA ranglistán, és esélyesként lépett pályára.

 

   A meccs elején mindketten simán hozták szerváikat, az első szorosabb játék a 6. game-ben jött össze, amikor Melinda break labdához jutott és harmadik nekifutásra el is vette Pavlyuchenkova adogatását. Sajnos az orosz a következő játékban visszavette a break előnyt, majd hozta adogatását, így az állás 4-4-re módosult. A 9. game-ben Pavlyuchenkova többszöri nekifutásra sem tudta elvenni Melinda adogatását, és 5-4-nél a magyar lány szettlabdához jutott. A lehetőséget kihasználva Czink Melinda 6-4 arányban nyerte az első szettet. 

   A második szett elején Pavlyuchenkova azonnal elvette Melinda adogatását és bár a magyar mindent megtett, hogy visszavegye a break előnyt, az első két game-et elveszette. Sajnos az előny a szett végéig kitartott, így 6-3 arányban az orosz könyvelhette el magának a második játékot.

   A harmadik, döntő szettet Pavlyuchenkova kezdte adogatással, melyet Melinda azonnal elvett, így break előnnyel kezdhette az utolsó felvonást. Sőt, 2-0-nál újabb break labdához jutott, de sajnos ellenfele fordított és hozta adogatását. A 6. játéktól Melinda játéka szétesett, egyre többet hibázott. Elveszett a break előny, sőt mivel Pavlyuchenkova hozta adogatását. Már 4-3-ra vezetett, majd ismét elvette a magyar szerváját és 5-3-nál már a meccsért adogathatott. Az utolsó game-ben már játékot sem engedett Pavlyuchenkova, így a szoros, mérközés vége az utolsó még versenyben maradt teniszezőnő kiesésével zárult. Czink Melinda így nem tudta beállítani 2009-ben, a Roland Garros-on elért rekordját és nem jutott a harmadik fordulóba.

Czink Melinda bravúros győzelme a Roland Garros első körében

2012.05.29. 16:11 | MSIB | Szólj hozzá!

Címkék: roland tenisz garros czink keothavong

   Babos Tímea és Arn Gréta korai búcsúja után az utolsó még egyesben versenyben lévő magyar teniszezőnő is pályára lépett a Roland Garros-on. Ellenfele az angol Anne Keothavong volt, aki 81. a WTA ranglistáján. Alig egy hónappal ezelőtt már találkoztak Koppenhágában, az  e-Boks Open első fordulójában, ahol az angol három játszmában nyert.

   Melnida nagyon jól kezdte a mérközést, miután simán hozta adogató játékát, a következő game-ben break labdákhoz jutott, amelyekből a másodikat értékesítette is. Sőt, 20 perc játék után már kettős break előnyben vezetett 5-0 arányban. A kérdés csak az lehetett, hogy Keothavongnak sikerül-e szépítenie az első szett eredményén. Miután mindketten hozták adogatásukat, az első szett vége 6-1 lett Melinda javára.

 

   A második szettet az angol kezdte és úgy tűnt most nem botlik, de 1-1 után Melinda újra break labdához jutott és nem hibázott. Keothavong még tett egy kísérletet breakhátránya visszaszerzésére, de hiába volt egyenlő az állás a negyedik game-ben, Melinda végül kiszerválta ellenfelét. A magyar lány kifejezetten jól szervált és egy pillanatig sem engedett ki. Agresszívan és pontosan támadta a return-öket, így szerzett beak előnyével nem hagyott esélyt az angolnak a második szettben sem. 4-2-nél újra break labdához jutott, és elvette az ekkorra már idegesen játszó Keothavong adogatását. Már a meccsért szerválhatott és négy labdából hozta is az utolsó game-t.

 

   Melinda végül 1 óra alatt, ellentmondást nem tűrő játékkal 6-1, 6-2-re nyerte első meccsét a Roland Garros-on. A második körben az Arn Grétát is búcsúztató orosz Pavlyuchenkova lesz az ellenfele.

 

Hanga Ádám vs. NBA

2012.05.29. 10:54 | MSIB | Szólj hozzá!

Címkék: draft kosárlabda nba san leonard antonio spurs hanga kawhi manresa

    Hanga Ádámot egy éve a második körben választotta ki a San Antonio Spurs csapata, aztán gyorsan elküldték spanyolországba, ahol Ádám a Manresa csapatát egy kifejelezetten erős bajnokságban erősíti. A San Antonio a jelenlegi NBA egyik legerősebb csapata idén is menetel a rájátszásban, az első körben a Utah Jazz-t, a másodikban pedig a Los Angeles Clippers-t verték ki söpréssel, azaz 4-0 összesítéssel. A San Antonio az idei rájátszásban nem veszített meccset, akár hazai környezetben, akár idegenben léptek pályára. A Nyugati Konferencia döntőjében most az Oklahoma Thunder az ellenfél, amely sokáig vezette a nyugati versenyt, a Spurs azonban legutolsó 10 alapszakasz meccsét zsinorban hozva megnyerte a konfereinciát és pályaelőnnyel érkezett a döntőbe. Magyar idő szerint hétfő hajnalban le is zajott a négy nyert meccsig zajló párharc első köre, ahol az otthon játszó Spurs többek között Manu Ginobili 26 pontjának köszönhetően megnyerte a találkozót. A 25 percet játszó Kawhi Leonrad 7 dobott ponttal és 7 lepattanóval járult hozzá csapata győzelméhez. Bár a San Antonio képzeletbeli három fős street ball csapatát Tony Parker, Tim Duncan és Manu Ginobili alkotná, a hazai kosárrajongók szempontjából mégis az NBA-ben első évét taposó Kawhi Leonard játéka lehet a legérdekesebb. Ő sugyanis small forward, ugyanazon a hármas poszton játszik kezdőként, ahol Ádám a spanyol bajnokságban Assignia Manresa csapatában. Mindeketten rookie-ként kezdték az évet és bár a Manresa már nem érdekelt az ACB rájátszásában, míg a San Antonio rövid időn belül ötödik bajnoki címét szerezheti, Ádám sikereiért rajongó sportszeretőként megpróbáltuk összehasonlítani kettőjük első éves teljesítményét. Mivel az NBA rájátszása még zajlik és a San Antonio Spurs akár a végső győzelemre is esélyes, Kawih Leonard tekintetében az adatok az egész szezonra vonatkozóan még nem véglegesek.

    Először is a fizikai adottságokat vessük össze. Hanga Ádám 23 éves, az amerikai 21. Mindketten 201cm magasak, de míg Ádám 91 kg, addig Kawhi 102kg. Ez óriási különbség, de emlékezzünk Toni Kukoc esetére, aki legtehettségesebb európai játékosként került a Chicago Bulls csapatához. A cingár horvát egy évig nem is léphetett pályára, amíg az edzők a plusz kilókat rá nem pakolták. Amikor aztán 1996-ban megjelent a legendás Jordan -féle Bulls első meccsén rá sem lehetett ismerni és bizony az „amerikai” Kukoc bármikor egyenlő esélyekkel vette fel a versenyt palánk alatt akár Karl Malone, vagy Charles Barkley ellen.

   Ádám 34 mérközésen szerepelt, az utolsó hét meccsen hatszor kezdőként lépett pályára. Átlagban 21,4 percet játszott ezalatt 7,82 pontot szerzett, míg az amerikai 24 perc átlag játékidővel 7,9 pontot dobott. Ez szinte teljesen megyegyező statisztika a dobáshatékonyságban azonban 10% különbség van Leonard javára. Hanga a kétpontosokat 39,7%-os, a hármasokat 26,8%-kal dobja, a büntetőket pedig 66,7%-kal. Az amerikai 49,3%-kal dob mezőnyből, 37,6%-kal távolról és 77,3%-kal értékesíti a büntetőket. Védekezésben még nagyobb a különbség, míg Ádám 2,88 lepattanót szed meccsenként, Kawhi Leonard 5,1-et. A különbség nyilvánvalóan kettejük felépítéséből adódik, mint ahogyan az is, hogy a könnyebb és ezért mozgékonyabb magyar labdalopásban és blokkolásban is veri a San Antonio játékosát. Előbbiben 1,41-1,3 meccsenként a különbség, utóbbiban 0,71-0,4 Ádám javára. A passzjáték tekintetében szintén Hanga Ádám a sikeresebb, 1,91 mérközésenkénti asszisztal jócskán veri az 1,1-es átlaggal rendelkező Kawhi Leonardot.

 

   Összességében jó leírni, hogy Hanga Ádám tejesítményében javarészt pár kilóval és az abból adódó fizikai erő különbséggel marad el a világ egyik legjobb kosárlabda csapatában kezdőként pályára lépő Kawhi Leonardtól. Persze kizárólag statisztikák alapján összehasonlítani két játékos teljesítményét mellőz minden szakmaiságot. És bár az utóbbi évtizedekben az Észak-Amerikai kosárlabdaliga egyre több európai játékost foglalkoztat, az NBA működése, tempója és a játékosok terhelése is más, mint Európában. A szurkolói vágyak azonban nem ismerik még az óceán méretű határokat sem és mint kosárlabda rajongók kimondhatjuk - Ádám Európa legerősebb bajnokságában állt helyt a 2011-2012-es idényben és a számok is azt bizonyítják, hogy további kitartó edzésmunkával hamarosan talán helye lehet a San Antonio Spurs csapatában.

 

Karate Mesterek Kupája június 2-án

2012.05.24. 08:23 | MSIB | Szólj hozzá!

Június 2-án az UTE megyeri úti Judo csarnokában második alkalommal rendezik meg a Human Centrum Karate Masters Cup eseményt. A versenyre az ország összes klubjából érkeznek a fekete öves mesterek és mérik össze tudásukat mind küzdelemben, mind fomagyakorlatok bemutatásában.

Gali Csaba 4 danos merster, a verseny szervezője a MSI-nek elmondta: Ez egyfajta tisztelgés a sportág és a japán kultúra előtt. Tavaly több, mint 70 karatéka indult, és idén is hasonló megjelenésre számítunk. Pontosan 40 éve nyílt meg az első dojo magyarországon. Én sok társammal együtt akkor Bruce Lee és filmjei hatására kezdtem el foglalkozni a küzdősaporttal. Szerencsére ma is nagyon sok kisgyerek tanítványom van, akik hasonlóan az akkori rajongásomhoz ma bennünk fekete öves mesterekben látják példaképeiket. Szeretnénk, ha minél több család ellátogatna a versenyre és sikerülne nekik átadnunk azt a békét és harmóniát, amelyet mi ebben a tradícionális japán sportban találtunk meg.

Kevesen tudják, de Magyarországon a leigazolt versenyzők számának tekintetében a futball után a karate a legnépszerűbb sportág. Jelenleg ötvenezren járnak különböző klubokba, hogy elsajátítsák a küzdősport fizikai és szellemi tanításait. 

A Magyar Sport Infó feltétlenül ellátogat a karate mesterek viadalára, ahonnan egy bővebb beszámolóval érkezünk majd.

Kerékpárral Londonba – Interjú Parti András, Mountain Bike versenyzővel

2012.05.23. 17:13 | MSIB | Szólj hozzá!

A hazai hegyikerékpározás legsikeresebb aktív versenyzőjével Parti Andrással beszélgettünk, aki tegnap érkezett haza az olimpiai-krossz világkupa franciaországi futamáról.

MSIB: Hogyan értékeled a most elért 30. helyezésedet?

András: Több szempontból is nagy siker. Egyrészt 150 kerékpáros indul általában és az első hatvan helyezett kap pontokat. A pontok pedig idén hatványozottan fontosak, hiszen az olimpiai szereplés lehetősége a tét. Másrészt ez világkupákon elért legjobb eredményem, ami legjobbkor jött, így London előtt, jót tett az önbizalmamnak. :)

MSIB: Ez azt jelenti, hogy hamarosan az  londoni ötkarikás játékokon képviseled hazánkat?

András: A szövetségtől bármelyik pillanatban hívhatnak, hogy megérkezett a NOB hivatalos levele a kvótámról. - időközben, 16:30 körül meg is jött a várt telefon!!!
A kvótaszerzés bonyolult, de igazságos rendszerben történik. Olyan nemzetek is lehetőséget kaphatnak, amelyek esetleg kevesebb igazolt sportolóval rendelkeznek. A ranglista első 24 helyén álló országok versenyzői kaphatnak indulási jogot. Az országokat pedig a legjobb három versenyző elmúlt két évben elért eredményei alapján állítják rangsorba. Magyarország a férfiak mezőnyében most 20. helyen áll, így mi egy fővel vehetünk részt az olimpián. Szóval hárman gyűjtjük a pontokat, és közben a közöttünk folyó külön verseny dönti el, hogy melyikünk utazhat Londonba. Idén talán női magyar versenyzőnk is lesz, mert a lányok 19. helyen állnak a ranglistán, ahol a legjobb 18 országot hívják meg. Néha egy-egy ország nem használja ki a teljes kvótában engedélyezett létszámot, így wild card-dal talán Benkó Barbara is utazhat Londonba. Én ilyen wild card-dal voltam Pekingben.

MSIB: Neked ez már a második Olimpiád lesz.

András: Igen, de ez most nagyon más, mint Peking volt. Akkor még elsőbálozóként, mindenre rácsodálkoztam. Elképesztő az egész milliő, mire az ember magához tér, már el is oltják a lángot. Idén viszont már némi tapasztalattal a hátam mögött érkezem. Úgy érzem, hogy az elmúlt két évben nagyon sokat fejlődtem. Megjártam egy német csapatot, ahol rengeteget tanultam, most pedig magyar egyesületnél, a Euro One- Weberer's Pro MTB Team-nél versenyzek, amely szintén nagyon profin működő klub. Idén harminc éves leszek, ami sok sportágban már a levezetés időszaka, de a hegyikerékpárnál pont, hogy kell egyfajta érettség és versenyzői rutin. Úgyhogy a pekingi 23. helyezésem remélem nem lesz már sokáig a legjobb olimpiai eredményem. :)

MSIB: A versenynaptárad szerint szinte minden hétvégén utazol.

András: Idén eddig 9 versenyem volt. Dél Afrikában kezdődött a szezon, azután európai versenyeken indultam. Június 3-án lesz az első hazai esemény amelyen részt veszek Veszprémben, a McDonald's Hungarian Grand Prix. Nagyon szeretem, ezt a versenyt, sok barátom elkisér és a pálya is különleges, mert egy része az Veszprém óvárosán keresztül tart. Tavaly itt második lettem, egy lengyel kerékpáros Piotr Brzozka előzött meg ritkán előforduló taktikai húzásokkal. Két lengyel ment előttem és azon a szakaszon, ahol csak egy nyomtávon lehetett menni, ahol nincs esély az előzésre, Bzozka belassított előttem, míg a másik komoly előnyre tett szert. Aztán a szélesebb pályán kikerültem az engem lassítót és teljes erőmből elindultam az élen haladó Marek Galinski után, miközben mögöttem folyamatosan szélárnyékban jött Brzozka. A legvégén értem utol Galinskit, és kihasználva kettőnk küzdelmét, nevető harmadikként Brzozka első helyen futott a célba. Nagyon izgalmas verseny volt, van mit törlesztenem. :)

MSIB: Hogyan készülsz a versenyeidre?

András: A versenyek a hegyi rutint megadják, így az edzések főleg az erőnlét fejlesztéséről szólnak. Ezt országúti kerékpározással szerzem, napi 4-5 óra kerekezéssel. Én egyedül szeretek menni, így az edzőmtől megkapom az utasításokat és a kerékpáromra szerelhető teljesítménymérő segítségével a nap végén az adatokat átküldöm neki e-mailen. Télen a szoksásos szárazedzéseken felül szobában, görgőkön futó biciklin edzek napi 6-7 órát. Ez a görgő olyan profi berendezés, amin egy szoftwer segítségével be tudom táplálni akár egy-egy Tour de France szakasz adatait és miközben egy képernyőn a helyszínen felvett kamerás felvételt nézem, érzékelteti a biciklimen a szintkülönbségeket, azaz állítja a tekerés erejét.

Az interjúhoz szolgáló beszélgetést a Kopaszi gáton folytattuk le, ahol a bejáratnál egy hölgy kért segítséget kerékpárján beragadt első fékének helyrepofozásához. Andrással természetesen segítettünk a bajba jutott bringáson. Amikor a lány megköszönte, akkor láttuk, hogy polóján a következő felirat volt látható: 2012 Olimpic Games – London
:)))

Magyar -holland és szerb-angol döntők a XIV. Hungarian Darts Openen

2012.05.20. 17:37 | MSIB | Szólj hozzá!

Címkék: darts székely ihász rucska prins hansolo

A sportághoz méltó remek hangulat jellemezte a XIV. Hungarian Darts Open tegnapi versenyiet. A helyszín a Budai Park Hotel volt, melynek kertjében reggel húsz ország versenyzői kezdték a napot egy rögtönzött piknikkel. A kírás szerint pontosan 10 órakor aztán a közel 250 induló a táblákhoz állt és elkezdődtek a 4 nyert leg-ig tartó selejzetők. Egyenes kieséses rendszerben haladtak az elődöntőig, amelyet már a szípadon kamerák és hangosan szurkoló közönség előtt vívtak a legjobbak.
Az első férfi elődöntőt a címvédő David Prins és a jelenleg a WDF ranglistán legmagasabb magyarként 122. helyén álló Rucska József vívták. Az angol simán jutott a legjobb négy közé és a színpadon is szórta a 100 pont fölötti dobásokat. Hamar elhúzott 3-0-ra, de a magyar aztán 4-3-ra feljött, sőt nyila volt az egyenlítéshez is. Ezt sajnos azomban elhibázta, a világranglistán 18. helyén álló angol pedig kegyetlenül kihasználta a lehetőséget és ezzel a papírforma szerint döntőbe jutott.
Az második elődöntőt a magyar származású szerb Oliver Ferenc és a selejtezőkön remeklő Székely „Penge” Pál vívták. Székely a selejtező 3 körében egy norvég játékos ellen 0-3-ról fordítva – a hetedik, döntő játékban utolsó nyillal bull-on kiszálva - jutott a legjobb 16 közé ahol az egyik favoritot, angol Jimmy Summers búcsúztatta. A döntőbe jutásért zajló mérkőzés aztán a jobban koncentráló szerb nyerte, így végül nem jutott magyar a döntőbe.
A finálé a szerb és angol szurkolók rájuk jellemző szurkolói teljesítménye közepette zajlott és végül Prins ünnepelhette címvédését és az 1300 eurós fődíj átvételét.
A nőknél szintén két magyar kerülhetett a döntőbe és a férfiakkal ellentétben itt volt is magyar érdekeltség. Az első elődöntőben Ihász Veronika nem hagyott esélyt a szlovák Nagyova Katarinának, a második meccsen viszont a későbbi győztes holland Anca Zilistra sima 5-0-val verte ki a hangulattól kissé megszeppent Kovács Csillát. A döntőben hiába a hazai pálya, Ihász nem tudta megverni holland ellenfelét, így magyar győztese csak ifi kategóriában volt a versenynek.
A fiúknál a magyar bajnokságban felnőttek között is remeklő szupertehetség, a 16 éves Kovács „Hansolo” Patrik nyert, míg a lányoknál a mindössze 13 éves Réti Ramóna vehette át a nyertesnek járó díjat.
A Hungarian Darts Open sorozat mára Kelet-Európa egyik legrangosabb darts versenye. A magyar szervezők fantasztikus munkát végeztek idén is. A Londoni Olimpiai Játékokon a darts bemutató sportág lesz, amely egy esteleges olimpiai beválogatás előszobája. Ehhez mérten a World Darts Federation nagyon szigorú szabályokat vezetett be például az alkoholfogyasztás tekintetében, amelynek betartatása ugye egy „kocsmasport” esetében nem egyszerű feledat. És bár a tegnapi verseny tekintetében ez nem lett volna kötelező- nem major kategóriás esemény révén- , a magyar szervezők mégis kényesen ügyeltek az új szabályok érvényesítésére, de az a fantasztikus hangulaton szemernyit sem rontott.

Darts - Interjú Székely "Penge" Pállal

2012.05.18. 14:55 | MSIB | Szólj hozzá!

Címkék: interjú darts székely penge

A hétvégén rendezik meg a XIV. Hungarian Darts Opent- Ennek apropóján készítettünk interjút a hazai darts sport egyik legkiemelkedőbb alakjával Székely „Penge” Pállal.

 

MSI: Miért hívnak Pengének?

Penge: Mert hasonlítok Wesley Snipesra! :) Illetve egy bizonyos mozdulatunk közös. Amikor a Penge című film elején ő belép a vámpírok diszkójába, mielőtt „tönkreteszi” a bulit megropogtatja a nyakcsigolyáit. Pontosan úgy, ahogyan én a verseny kezdeti rituálémat lefolytatom. Régen kaptam már ezt a becenevet és kapcsolódik a sporthoz, amelyet űzök...

MSI: Mesélj a hétvégi versenyről!

Penge: Ez a hazai darts sport legnagyobb eseménye, amely egyben hivatalos WDF pontszerző verseny is. Idén 212 versenyző nevezett, 20 országból. Itt lesz a tavalyi győztes is, az angol Dave Prins, aki jelenleg a World Darts Federation ranglistáján 18. helyen áll. Szombaton lesznek az egyéni férfi és női, vasárnap pedig a csapatversenyek. Nekünk magyaroknak azért is fontos, mert viszonylag keveset játszunk nemzetközi mezőnyben. Nekem ez lesz az első az évben és ha a dolgok szerencsésen alakulnak júliusban Bécsben és novemberben Prágában még lesz egy hasonló versenyem. Lesz még októberben egy EB. De ott országok válogatottjai csatáznak, és sajnos a Darts Szövetség annyira kevés pénzből gazdálkodik, hogy a magyar válogatott négy éve nem jut ki világversenyre. Pedig 3 éve, amikor egy Spring Cup nevű versenysorozat keretében Pécsett csaptunk össze Európa válogatottjaival bronzérmet sikerült szereznünk. A németeket szorítottuk le a dobogóról, akik pedig fényévekre vannak tőlünk. Azóta nem állt ki a válogatott semmilyen eseményen, mert nem volt rá pénz.

MSI: Te mikor lettél leigazolt versenyző?

Penge: Messzebbről kezdeném. Én a szombathelyi tanárképzőre jártam, ahol a kézilabda csapat kapusa voltam. Volt egy idény, amikor csere nélkül védtem egész évben és veretlenül lettünk az egyetemi bajnokság legjobbjai. Akkor felfigyelt rám egy-két profi csapat, de a játékjogaim még egy évig az egyetemé volt. Az edzőm a következő évben kispadra ültetett, így meccs híján kikerültem a körforgásból és ez egyben a kézilabdás pályafutásom végét is jelentette. Ebben az évben az öcsém Székely Levente ifjúsági európabajnok lett darts soft szakágban. Születésnapomra kaptam tőle egy darts készletet és a szombathelyi Spartacus klub telefonszámát. Előtte én soha nem próbáltam ezt a játékot, de következő héten lementem a terembe és elkezdtem. Nem volt semmilyen távlati célom vele, de gyakoroltam és egyszer csak elkezdtek jönni az eredmények. beválogattak az NBI-es csapatba, ahol rengeteget lehetett tanulni a tapasztaltabb játékosoktól. Sajnos a klub megszűnt, de akkor már a rabjává váltam, így megalakítottam egy saját klubot. Egyre jobban kezdett érdekelni a darts technikai része, elkezdtem a versenyzés mellett fiatalokat oktatni. Rendeztünk amatőr versenyeket, ahol próbáltuk őket bevonni a játékba. Aki elkezdett érdeklődni, azt később lehívtuk. Így került hozzánk Kálay Eszter is, aki soha nem játszott előtte, de lejött megnézni egy versenyt. Megkérdeztem tőle, hogy nincs-e kedve kipróbálni. Még abban az éveben magyar bajnok lett, majd egy évvel később európa- és világbajnok.

MSI: Tehetségekből akkor nincs hiány...

Penge: Nagyon sok ígéretes versenyzőnk van. Itt van például Tax Tibor, aki 19 éves és négy évvel ezelőtt ifjúsági világbajnok lett Hollandiában. A döntőben egy hazai játékost vert meg. Előtte Kelet-Európából senki még csak döntőbe sem jutott. Aztán Kovács Patrik, aki 16 éves és tavaly megnyerte a világkupa forduló ifjúsági számát. A magyar bajnokságban pedig 4. helyen végzett a felnőttek mezőnyében.

MSI: Lehet, hogy őket egyszer a legnagyobbak között láthatjuk?

Penge: Tehetségük szempontjából mindenképpen. Minden más attól függ, hogy tudnak-e eleget foglalkozni a játékkal. Ahhoz, hogy profivá válhass, évente 10-12 versenyre kell eljutnod és ott pontokat gyűjtened. Ismerkedned a nemzetközi mezőnnyel, szoknod a versenyek hangulatát. Ez tényleg egy olyan játék, ahol a mentális felkészültség rengeteget számít. Ha már eredményeket tudsz felmutatni a WDF versenyeken, akkor megpróbálkozhatsz a PDC-vel, ami a profi szakág. Ide kvalifikációs tornákon keresztül juthatsz el. Nagyon nehéz bekerülni, mert általában 64 fős a mezőny és ebből 32 játékost a világranglista alapján hívnak meg, a fennmaradó 32 helyre pedig 20 brit, 8 egyéb európai és 2 rendező országbeli játékos pályázhat. Persze aki beleöl 3-4 évet a felkészülésre, hogy eljusson a legnagyobbak közé, az ezeken a versenyeken már több tízmilliós nyereményekért játszhat. De ehhez be kell fektetni, nagyjából 5 millió forintot évente. Bár már közeledek a 40-hez, én még mindig nem tettem le arról, hogy elinduljak ezen az úton. Van még 2-3 évem, hogy elkezdjem és megtaláljam azokat a támogatókat, akik látnak bennem fantáziát. Szerencsére vannak most is szponzoraim, talán rövidesen közösen sikerül majd eljutni a profik közé.

MSI: Említetted, hogy a mentális felkészültség mennyit számít...

Penge: Minden azon múlik, hogy amikor odaállsz a táblához a 2,37 méterre felfestett csík mögé mennyire tudsz kikapcsolni mindent, ami körülvesz. Erre ugyanúgy tréningezi magát az ember, mint fizikailag. Phil Taylor, aki a sportág legnagyobb alakja például rendszeres vendég az angol football válogatott edzésein és mentális felkészítő tréninget tart a profi focistáknak. Én legnagyobb nemzetközi eredményeimet Prágában értem el. Ez annak is köszönhető, hogy viszonylag közel van és az érkezés után van időm kicsit kikapcsolni. Ha éppen csak „beesek” egy versenyre esélyem sincs, hogy koncentráljak és mire fejben is megérkezem, már futhatok az eredmény után.

Magyar sikerek a Roland Garros-on

2012.05.14. 18:23 | MSIB | 1 komment

Címkék: roland grand slam tenisz szávay garros babos czink arn asbóth körmöczy

Nyolc nap múlva startol a francia nyílt teniszbajnokság. Idén először 4 magyar teniszező (Babos Tímea, Szávay Ágnes, Arn Gréta, Czink Melinda) kezd főtáblán.

   A Roland Garros első férfi tornáját 1891-ben, női versenyét pedig 1897-ben rendezték. 1925-ig csak francia klubok tagjai indulhattak, majd 1968-tól, a világon elsőként teljesen nyilttá vált a nevezés.

   A legemlékezetesebb magyar női szereplés Körmöczy Zsuzsa nevéhez fűződik, aki 1958-ban egyéniben az angol címvédő Shirley Bloomer Brasher legyőzésével lett a torna legjobbja. Egy évvel később kishíján megismételte sikerét, ám a szintén angol Christine Truman Janes két szettben legyőzte őt. Körmöczy Zsuzsa 1958-59-es remek szereplésénél ki kell emelni, hogy bár akkoriban még amatőr versenyként tartották számon a Roland Garrost, úgy tudott tornát nyerni, hogy 11 évvel korábban már negyeddöntős volt, majd 5 évet (két wimbledoni verseny kivételével) tejesen kihagyott.

   Legutóbbi felnőtt magyar siker Szávay Ágié, aki 2009-ben 4. körig, azaz legjobb 16-ig jutott. Itt két szettben kapott ki Cibulkovától, de így is fantasztikus eredményt ért el, főleg, hogy az ezt megelőző mérkőzésen 6-0, 6-2-re búcsúztatta az idősebb Williams nővért. Ági egyébként juniorként is szép sikereket tudhat magáénak, 2005-ben, 16 évesen egyéniben és párosban is bajnok lett. Tavaly folyamatosan kiújuló sérülése miatt nem indult és idei stuttgarti visszatérése sem adott okot örömre, hiszen a kvalifikáció első körében búcsúzott. Reméljük, amennyiben egészséges lesz a 2009-eshez hasonlóan szép pillanatokat szerez majd nekünk...

 

 

 

   A magyar női játékosok közül ma Babos Tímea a legmagasabban jegyzett. Márciusban Monterrey-ben Alexandra Cadantu-t győzte le a döntőben és ezzel élete első WTA torna győzelme mellett 69. helyét is ünnepelheti a hivatalos ranglistán. Timi most először szerepelhet főtáblán Grand Slam tornán. Az idei Austral Openen már igen közel állt ehhez, de a kvalifikáció második körében a száz hellyel hátrébb sorolt grúz Margalita Chakhnasvili-től két sima játszmában kikapott. A Roland Garros vörös salakja persze neki sem ismeretlen, hasonlóan Szávayhoz, junior korosztályban szép eredményeket tud felmutatni. 2009-ben óriási csatában 8-10-es döntő szettel bukták el partnerével a páros finálét, 2010-ben az amerikai Sloane Stephens oldalán azonban megnyerte a salaktornát. Ebben az évben egyébként egyetlen vesztett Austral Open (itt még a kanadai Gabriela Dabrowski volt a partnere) döntő miatt nem sikerült mind a 4 nagy tornát megnyernie, hiszen Stephens-szel Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodtak a lányok versenyén.

   Tímeát két nappal ezelőtt honfitársa, a 122. helyen rangsorolt Czink Melinda ejtette ki a Cagne-sur-Mer-ben rendezett salakos tornán. Melinda 2009-ben már 3. körös lehetett a Garros-on ott azonban a 7. kiemelt Kuznetsova két sima szettben búcsúztatta. Mentségére ebben az évben Svetlana Kuznetsova meg is nyerte a Roland Garrost.

 

   A negyedik magyar a női főtáblán Arn Gréta, aki profi pályafutásának 14 évében 9-szer indult, de még egyszer sem sikerült az első körnél tovább jutnia. Áprilisban még a 10 hellyel előrébb rangsorolt Kateryna Bondarenko-t verte Stuttgartban, azóta azonban a Budapest Openen és az éppen befejeződött madridi kék salakos tornán is első körben búcsúzott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Bár a magyar férfi tenisz Grand Slam sikerei az utóbbi években nem túl számottevőek, meg kell említenünk, hogy 1947-ben Asbóth Józsefnek köszönhetően volt Roland Garros győztesünk. Asbóth kora legnagyobb magyar tenisz csillaga volt, pályafutása során 13-szor nyerte meg a magyar bajnokságot.